Co to jest Dekarboksylacja marihuany THC i CBD? 0
    Co to jest Dekarboksylacja marihuany THC i CBD?

    Dekarboksylacja THC, marihuany CBD, zioła, suszu i haszu

    Fakt faktem dekarboksylacja nie jest prostym słowem, a jest wręcz odwrotnie jeśli chodzi o jej znaczenie i wykonanie. Dlaczego? Bo jestem przekonany, że przechodziłeś przez ten proces w istocie nie wiedząc o tym, że go w ogóle wykonujesz. Więc;

    Co to jest dekarboksylacja suszu konopnego? Dekarboksylacja - co to?

    Dekarboksylacja zioła to nic innego jak podgrzewanie go w wysokiej temperaturze, co jest niezbędne by roślina wydobyła z siebie substancje aktywne i by w ogóle zaczęła działać. Proces ten jest niezbędny by użyć suszu w kuchni przy produkcji np. ciastek, babeczek czy nawet miodu. Czego możesz się nauczyć od nas z tego wpisu. 

    Pamiętaj jednak, że dekarboksylacje warto zrobić na rzecz CBD. Ze względu na to, że w Polsce susz konopny zawiera mniej niż 0.2% THC, efektu nie będzie takiego samego jak np. mieszkałbyś w Holandii.

    Można zrobić babeczki z konopią bez dekarboksylacji. Paradoksalnie i tak ona wystąpi, ponieważ babeczki musimy tak czy siak wstawić do piekarnika i upiec, jednak nie jest to pewny efekt. Lepiej przeprowadzić dekarboksylacje konopi osobno, by wydobyły cały swój potencjał. Po co tracić temat na coś, co jest niepewne. 

    Na czym polega reakcja dekarboksylacji?

    Reakcja dekarboksylacji to proces chemiczny, w którym związek organiczny traci grupę karboksylową (-COOH) i uwalnia dwutlenek węgla (CO2). Reakcja ta może zachodzić spontanicznie lub pod wpływem katalizatorów, takich jak kwas lub ciepło. Reakcja dekarboksylacji jest ważna dla wielu procesów biologicznych i przemysłowych. Na przykład, w cyklu Krebsa, który jest częścią oddychania komórkowego, reakcja dekarboksylacji umożliwia uzyskanie energii z glukozy. W przemyśle spożywczym, reakcja dekarboksylacji jest odpowiedzialna za produkcję alkoholu etylowego z cukrów przez drożdże.

    Czy dekarboksylacja THC i CBD się różni?

    Dekarboksylacja, w tym przypadku konopi, to proces, który polega na podgrzaniu surowego materiału konopnego, aby uzyskać aktywne formy kannabinoidów – THC i CBD. W surowych konopiach znajdują się kwasowe formy tych związków – THCA i CBDA, które nie mają właściwości psychoaktywnych ani leczniczych. Dopiero po usunięciu grupy karboksylowej przez działanie wysokiej temperatury, kwasowe formy przekształcają się w THC i CBD, które mogą oddziaływać z naszym układem endokannabinoidowym.

    Dekarboksylacja jest niezbędna do wykorzystania pełnego potencjału konopi, zarówno w celach rekreacyjnych, jak i medycznych. Bez dekarboksylacji nie odczujemy efektów marihuany ani nie skorzystamy z właściwości zdrowotnych CBD. Dekarboksylacja zachodzi podczas spalania lub waporyzacji suszu konopnego, ale można ją również przeprowadzić w piekarniku lub garnku.

    Czy dekarboksylacja THC i CBD się różni? 

    Tak, ponieważ te dwa kannabinoidy mają różne temperatury wrzenia i dekarboksylacji. Temperatura wrzenia THC wynosi około 157 stopni Celsjusza, a CBD około 160-180 stopni Celsjusza. Temperatura dekarboksylacji THC wynosi około 110-120 stopni Celsjusza, a CBD około 120-140 stopni Celsjusza. Oznacza to, że aby aktywować oba kannabinoidy jednocześnie, należy podgrzewać susz w zakresie temperatur od 120 do 160 stopni Celsjusza.

    Dekarboksylacja jest ważnym krokiem w przygotowywaniu konopi do celów kulinarnych lub kosmetycznych. Jeśli chcemy dodać konopie do ciasteczek, masła, oleju lub kremu, musimy najpierw poddać je obróbce termicznej w piekarniku lub garnku. W ten sposób uaktywnimy THC i CBD oraz usuniemy wilgoć i patogeny z suszu. Czas dekarboksylacji zależy od temperatury i wilgotności suszu, ale zwykle wynosi od 30 do 60 minut.

    Dekarboksylacja to prosty i skuteczny sposób na wydobycie z konopi wszystkich cennych składników. Dzięki niej możemy cieszyć się pełnym spektrum działania THC i CBD oraz korzystać z ich właściwości psychoaktywnych i leczniczych.

    Proces dekarboksylacji konopi wytwarza CBD z CBDa.

     Reakcja dekarboksylacji, CBDA->CBD.

    Jak przeprowadzić proces dekarboksylacji?

    • Piekarnik rozgrzej do ok. 110-120 stopni.
    • Zmiel susz używając młynka. Zmielony susz wsadź do żaroodpornej miski lub rozprowadź równomiernie na papierze do pieczenia.

    [31897]

    • Włóż do piekarnika na 45-60 minut.

    UWAGA!

    Nie przyśpieszaj dekarboksylacji poprzez ustawianie większej temperatury w piekarniku! To zadziała ale im dłużej podgrzewamy susz tym więcej wydobywa z siebie substancji aktywnych, a najlepiej stracić ich jak najmniej by poczuć pełną moc podczas jedzenia. 

    Czym się różni jedzenia z marihuaną od palenia lub waporyzacji?

    Zjedzony susz konopny jest lepiej wchłaniany do organizmu oraz krwiobiegu, dzięki temu, że zostaje metabolizowany przez wątrobę w czego efekcie powstaje silniejsza substancja, o mocniejszym działaniu niż w trakcie spalania. Waporyzacja lub spalanie suszu konopnego działa natychmiastowo ale za to o skróconym efekcie. Odwrotnie jest przy spożywaniu suszu konopnego poprzez zjedzenie go. Substancja uwalania się powoli dostarczając organizmowi nieustannie działanie składnika aktywnego przez nawet kilka godzin. Jest to najlepszy sposób by przyswajać susz.

    Dzięki dekarboksylacji możemy uwolnić się od samego pieczenia babeczek czy ciastek. Ten zabieg pozwoli ci na wykonywanie przeróżnych przysmaków takich jak: kurczak, pizza, herbata, kawa czy nawet chleb. Wspomnę też o maśle, którego możemy użyć do smażenia czegokolwiek i nawet pieczenia! Nie musimy się ograniczać do smarowania skibek chleba. Eksperymentom nie będzie końca, gdy już spróbujesz jednej z tych smakowitych rzeczy.

    Jeszcze takie krótkie zdanie na temat masła - KOPIE JAK SK******. Masło to tłuszcz, a jeśli coś jest tłuste to mocy jest więcej i działa dłużej! Polecam sobie nawet wpylić kawałek samego masła. 

     Jedzenie konopi vs palenie konopi.

    Podsumowanie 

    Dekarboksylacja nie jest trudnym zabiegiem do opanowania, ba, jest najprostszą rzeczą jaką kiedykolwiek mógłbyś się nauczyć. Nie musimy przy tym się bawić w chemików, fizyków czy astrologów. Wystarczy piekarnik i papier do pieczenia, a efekt po dołożeniu takiego towaru do jedzenia jest na tyle dobry, że chętniej poznasz tajniki każdej kuchni świata, oczywiście z dodatkiem konopi! 

    Dekarboksylacja suszu CBD krok po kroku na naszym filmiku na YouTube.

    Komentarze do wpisu (0)

    [product category_id="13" slider="true" onlyAvailable="true" order="random"]
    [product show="promotion" slider="true" onlyAvailable="true" order="random"]
    Spis treści
    Blog kategorie
    do góry
    Sklep jest w trybie podglądu
    Pokaż pełną wersję strony
    Sklep internetowy Shoper Premium