Jak kruszyć topy? 0
Jak kruszyć topy?

Jeśli tu trafiłeś to znaczy, że lubisz się zrelaksować po pracy czy szkole odrobioną buszka. Jednak by zacząć cały proces spalania lub vaporyzacji suszu, musisz go najpierw zmielić. Z pomocą przychodzą grindery, czyli młynki. Kruszenie topów to ważna część w hierarchii przebytej drogi ziół do vaporyzatora, blanta lub bonga. Nie ma co dużo pisać, zaczynajmy przygodę z mieleniem suszu.

Jak kruszyć topy?

Susz, tzn. topy należy zmielić przed użyciem. Cały ten proces nie jest zbytnio wymagający od użytkownika, a za to umożliwia maksymalne wykorzystanie ziółek. Wiadomo, że proces jest ten żmudny, bo nie każdy posiada młynek i szuka się przeróżnych sposobów na to, by zmielić susz bez pomocy grindera. Jak kruszyć topy bez młynka? Da się, ale nie polecam. Lepiej zainwestować te kilka złotych nawet w akrylowy młynek niż kombinować nożyczkami czy palcami, przynajmniej wtedy susz będzie dobrze zmielony, tak jak powinien. Taki młynek do mielenia suszu można zakupić na naszej stronie. Łap linka. Młynki mogą być przeróżne, począwszy od takich, które mają dwie części — tylko te z ząbkami, kończąc na takich, które mają cztery części, z których ostatnia może zbierać pyłek. A jak dobrze wiemy pyłek jest o wiele silniejszy od samych kwiatów. Gdy uzbierasz odpowiedną ilośc pyłku to możesz go spalić lub nasypać do nabitego cybucha od bongosa. Młynek też może służyć jako pojemnik do kwiatów. Tyle plusów, a młynek może być tak malutki :).

Mielenie suszu krok po kroku.

  • Krok pierwszy.

Zdejmij górną część młynka i gotowe do skruszenia topy włóż do środka.

Zdejmij górną część młynka i włóż topy.

  • Krok drugi.

Zamknij szczelnie młynek, tak by nic nie wyleciało podczas całego procesu. Energicznie przekręcaj górną częścią młynka w prawo, lewo trzymając dolną część.

  • Krok trzeci.

Potrząśnij młynkiem tak, aby skruszony top przedostał się w dziurki prowadzące do ostatniej komory. W przypadku dwuczęściowych młynków po prostu go otwórz. Młynki, które posiadają cztery komory zazwyczaj mają w środku sitko, na tym sitku gromadzi się susz zdatny do palenia, na samym dole gromadzi się pyłek. Gotowe? No to jesteśmy w domu :)

  • Krok czwarty.

Gotowy, skruszony top przesyp na kartę lub tackę. Nic prostszego, żadna filozofia. Teraz możesz wziąć się za kręcenie blanta, ubijania cybucha lub vaporyzację.

Porady dotyczące mielenia suszu.

  • Staraj się zawsze mielić susz do samego końca, nie daj mu przeżyć w pierwszej komorze.
  • Nie otwieraj młynka podczas mielenia by nic Ci po drodze nie wyleciało.
  • Skruszone topy wysyp na tackę lub kartkę.
  • Pyłek możesz gromadzić z kilku sesji mielenia suszu, gdy osiądzie się odpowiednia ilość możesz go wykorzystać do spalenia.

Zalecany stopień zmielenia topów.

  • Susz grubo zmielony.

Zalecane w przypadku spalania suszu.

  • Susz średnio zmielony.

Zalecany w przypadku vaporyzacji suszu z wysokiej jakości parowników.

Samo mielenie suszu jest proste, a staje się prostsze, gdy mamy do tego odpowiednie narzędzie. Takim narzędziem jest młynek, grinder lub jak to niektórzy zwą kraszer. Nie warto sobie brudzić rąk, niech młynek zrobi to za Ciebie :)

 

 

Ocena (10 ocen)

4.8
Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 0.5

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl