Przepis na magiczne masło z marihuaną 0
    Przepis na magiczne masło z marihuaną

    Przepis na Cannabutter, czyli masło konopne z topów suszu CBD

    Masło to coś co towarzyszy nie tylko przy robieniu kanapek do szkoły czy pracy. Masło jest potrzebnym składnikiem by wykonać przykładowo ciasteczka lub babeczki. Na maśle możemy też smażyć przeróżne potrawy czy robić po prostu słodycze. A co jeśli zamienić zwykłe masło na masło konopne z suszem CBD?

    W tym krótkim poradniku przeprowadzę cię przez proces tworzenia takiego masła, a przyda ci się, bo na naszej stronie znajdziesz jak zrobić ciastka czy chociażby cukierki, do których to masło jest potrzebne. Pamiętaj, że masło konopne możesz zrobić z łodyg i liści. Jednak by masło konopne miało lepsze działanie wybierz topy. Masło konopne z topów działa o wiele lepiej.

    Okej, wstęp za nami więc zacznijmy przechodzić do konkretów. Pierwsze co musisz zrobić to przygotować składniki.

     

    Co będzie Ci potrzebne do zrobienia masła konopnego?

    • Masło (ok 100 g) z minimum 82% zawartością tłuszczów. Mniej też może być ale straci to sens gdyż konopie i ich substancje najlepiej rozpuszczają się w składnikach z wysoką zawartością tłuszczu. Możesz też użyć smalcu, oleju kokosowego - jakiegokolwiek tłuszczu.
    • około 4-5 g suszu konopnego,
    • szczypta soli,
    • garnek,
    • woda,
    • papier do pieczenia (do wcześniejszej dekarboksylacji),
    • gaza lub jakiś materiał do przecedzenia masła.

     

     

    Jak zrobić masło konopne z topów?

    1. Dekarboksylujesz susz. Jak to zrobić dowiesz się klikając TUTAJ.
    2. Wlewasz do garnka wodę.
    3. Wrzucasz 100g masła. To może być nawet smalec, albo olej kokosowy. Dobrze by było, jakby olej był rafinowany, a masło klarowane. Jak będzie woda w garnku, to nie musi być klarowane i olej rafinowany.
    4. Zdekarboksylowany susz CBD wrzucasz do roztopionego masła z wodą (najlepiej susz wcześniej włożyć w gazę).
    5. Na najmniejszym ogniu gotujesz przez minimum 2-3 godziny co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. Pamiętaj, że im dłużej gotujesz, tym więcej składników aktywnych zostanie w maśle. Więc jak masz czas to gotuj nawet przez 24h. Mały ogień na płytach grzewczych to w skali od 1 do 9 - 1 albo 1.5.
    6. Jak wszystko jest gotowe - odsącz dobrze gazę, albo pończochę.
    7. Na koniec dodaj przyprawy według własnych upodobań (cynamon, kardamon, goździki). To opcja i nie musisz tego robić.
    8. Całość przelej do miski i zostaw żeby trochę ostygło, a potem włóż do lodówki.
    9. Nie martw się wodą z masłem. Jak masło stężeje, to woda oddzieli się od masła. Na dole miski zostanie woda a na górze masło. Jak stężeje, to wylej wodę i zostaw masło.

    Masło możecie użyć w przeróżny sposób, na przykład zrobić sobie bulletproof coffee, użyć do pieczenia czy smażenia, nawet naleśników. Albo ciastek, ciast, pizzy - co chcecie :)

    Komentarze do wpisu (0)

     
    Spis treści
    Blog chmura tagów
    Blog kategorie
    do góry
    Sklep jest w trybie podglądu
    Pokaż pełną wersję strony
    Sklep internetowy Shoper Premium