
Przepis na makumbę. Jak zrobić makumbę?
Mleko konopne, lub jak kto woli - Makumba. To bardzo popularna metoda wykorzystania liści i łodyg po naszej ukochanej roślince, czyli marihuanie. Nie zdziwiłbym się jakby przepis powstał w Polsce, bo w końcu lubimy wszystko wykorzystywać do cna. I nic w tym złego, bo mleko konopne jest czymś naprawdę mocnym, czymś co potrafi poskładać niejednego zawodnika. Makumba, bo tak nazywamy ją potocznie, to superfood w świecie marihuany, gdzie króluje palenie bongo i jointów. A dodatkowo nie trzeba wykorzystywać w niej suszu, a starczą do tego same liście i łodygi, które pewnie poszły by się je… Tak więc, jak zrobić makumbę? W tym artykule dowiesz się wszystkiego na temat makumby, poznasz przepis, za i przeciw, oraz to co najważniejsze - jaką moc ma to cudko.
Zacznijmy od tego…
Dlaczego Makumba w ogóle działa i jak działa?
Liście oraz łodygi także posiadają THC! Co prawda mniejszą ilość niż pąki, ale jednak. Jeden liść zawiera od 0.4 do 4% stężenia THC. Co to oznacza? Wyobraź sobie, że w pąkach jest od 10 do 22% THC, więc czy to mało na liść i łodygi? Niekoniecznie, bo jest ich znacznie więcej niż pąków, więc wykonanie makumby z nich to level odlot. Makumba działa dlatego, że dochodzi do dekarboksylacji, czyli zmiany THC na THCA - aktywnego składniku THC, który działa pod wpływem temperatury. Dzięki temu, że makumbę się gotuje, to wydziela ona substancje psychoaktywne.
Makumba to idealna “przekąska”, a właściwie napój, który kopie niesamowicie. Jeśli posiadasz takowe liście i łodygi, to polecam ją zrobić, ale by ją zrobić potrzebujesz przepis - który trafia poniżej!
Przepis na makumbę, czyli mleko konopne
Potrzebne Ci będzie:
- garnek około 5-10 litrów,
- sitko,
- mleko 3.2%,
- masło,
- woda,
- opcjonalnie kakao,
- liście i łodygi konopi indyjskich,
Sposób wykonania:
- Przygotuj garnek i wsyp do niego łodygi i liście. Ważne aby woda przykrywała wszystkie liście i łodygi i by w niej swobodnie pływały.
- Odpal grzanie i od momentu wrzenia wody, czyli gotowania licz dobrą godzinkę.
- Po godzinie przelej wodę przez sitko, wyciśnij resztę wody z liści i łodyg i je opłucz.
- Wsadź liście i łodygi z powrotem do garnka i zalej je mlekiem, tak samo jak w przypadku z wodą. Liście i łodygi powinny pływać w niej swobodnie.
- Dodaj 50-100 gramów masła. Wszystko zależy od tego ile masz liści i łodyg, jeśli powyżej 100 gramów to takie 80 gramów będzie odpowiednie. Pamiętaj, że THC rozpuszcza się w tłuszczu! Dlatego też trzeba użyć dobrej jakości masła i mleka 3.2% tłuszczu.
- Gotuj około 30 minut w mleku. Uważaj aby mleko się nie przypaliło.
- Na końcu możesz dodać trochę gorzkiego i dobrej jakości kakao - dla smaku i mocy, bo kakao posiada anandamid, który działa na mózg podobnie co THC.
- Przelej wszystko przez sito do jakiegoś naczynia, a potem wlej do szklanki.
- Volia! Twoja pierwsza makumba za tobą.
I tak dekarboksylacja tu powstaje, z resztą piszę o tym w tym artykule.
Czy ważne jest to, ile masz liści i łodyg?
Nie. Wiadomo, jeśli posiadasz trzy liście i łodygę, to dodasz mniej wody, mleka i masła. Jeśli więcej, to więcej… Bierze się to trochę na logikę, a trochę na wiedzę o tym jak działa dekarboksylacja i moc THC.
Makumby można zrobić cały gar, ale także jedną szklankę. To i to będzie dobre. Makumbę możesz przechowywać max 2-3 dni w lodówce, potem może zrobić się mega niedobra w smaku i zacząć się psuć.
Jak kopie makumba?
Oj, to bardzo ważne pytanie. Jeśli jesteś nowicjuszem i robisz makumbę z wielkiej ilości łodyg i liści to… Uważaj. Kopie to tak, że czasami trudno się pozbierać. Najlepiej uszykować się na to, że poświęcasz na to cały dzień. Np. Sobotę. Możesz umówić się ze znajomymi na konkretny dzień, rano robicie makumbę i czillujecie po niej cały dzień, bo makumba może trzymać nawet 10 godzin!
Po jakim czasie makumba działa?
Makumba zaczyna działać po około 30 minutach, spotkałem się z przypadkami gdzie trwało to ponad godzinę, ale to wszystko jest zależne od tego jaki metabolizm ma człowiek. Makumba kopie z opóźnieniem, bo trafia do krwi po przetrawieniu przez wątrobę, a nie jak w przypadku palenia - od razu do krwi przez płuca. Dlatego działanie jest opóźnione.
Podsumowanie
Makumba. Ah ta makumba. Przepis na makumbę już znasz, jak działa wiesz też! Ten magiczny napój bogów to coś niezwykłego, co potrafi ściąć z nóg niejednego kozaka. Szczególnie polecam dla osób, które mają wysoką tolerkę na palenie. Jak zrobisz daj znać w komentarzu jak kopie ;)!