Przepis na pizze konopną 0
    Przepis na pizze konopną

    Przepis na pizze konopną.

    Pizza to jedna z najbardziej znanych potraw świata. Moda na nią chyba nigdy się nie skończy. Wyjścia ze znajomymi, domówki, urodziny kumpla/kumpeli czy wakacyjne wyjazdy. Pizza jest dosłownie wszędzie. A co gdyby połączyć dwie ulubione rzeczy ze sobą?

    Pizza i konopie, brzmi kusząco, prawda? Nic dziwnego, że w krajach Azjatyckich można ją dostać wszędzie i ze wszystkim. A zapach… jedyny w swoim rodzaju, uwierz! 

    No dobra, zacznijmy od potrzebnych składników.

    Co potrzeba do zrobienia domowej pizzy?

    • Oliwa z oliwek z dodatkiem konopi, ok. 5-6 łyżek stołowych.

    Jak zrobić taką oliwę? A no podobnie jak masło, a jak zrobić masło dowiesz się tutaj.

    • 25g drożdży,
    • 150-200 ml ciepłej wody,
    • ½ łyżeczki cukru,
    • 250 g mąki pszennej
    • 250 ml przecieru pomidorowego,
    • 5 - 6 łyżek oliwy,
    • Ząbek czosnku,
    • Sól, pieprz,
    • Zioła do smaku (np. bazylia 😉)

    Sposób przygotowania pizzy konopnej

    1. Drożdże ocieplić w temperaturze pokojowej. Rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać ok łyżeczkę cukru oraz 2 łyżki mąki pszennej. Odstawić i czekać do 15 minut aż wyrośnie.  
    2. Przechodzimy do drugiej części i tutaj zaczynamy robić ciasto. Mąkę przesypujemy do miski i mieszamy z solą. Gdy już to zrobimy to robimy „dziurkę” na środku miski, po prostu musi być miejsce na wlanie drożdży. Zrobione? No to zabieramy się za mieszanie ciasta z drożdżami. Powoli mąkę zgarniamy do środka. Na końcu dodajemy łyżkę oliwy, lub dwie. Zależy to od tylko i wyłącznie od tego jak mocną pizzę chcecie zrobić.
    3. Ciasto kładziemy na stół posypany mąką, żeby się nie przylepił – wiadomo. Ugniatamy przez ok 15 minut. Ciasto musi być gładziutkie i elastyczne jak… (dokończ sam). 
    4. Ugniecione ciasto odkładamy do miski i czekamy ok. 1 godziny aż wyrośnie. Proces może się przedłużyć, sami ocenicie czy jest wystarczająco duże.
    5. Ciasto ok? No to bierzemy je na stół posypany mąką, dzielimy na dwie kule. Kule przykrywamy jeszcze na kilka minut ręcznikiem kuchennym. Po tym zabiegu formujemy ciasto, każdy na swój sposób, jak wygląda pizza chyba każdy wie więc robimy wszystko co w naszej mocy by wyszło ładnie okrągłe i w miarę cienkie.

    Dobra, teraz sos konopno-pomidorowe

    Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy czosnek i smażymy aż do złotego koloru. Potem dodajemy przecier. Dodać jeszcze trochę oliwy lub jeśli zostało wam trochę zdekarboksylowanego suszu, to można go dodać do smaku. Sól, pieprz, przyprawy które lubimy, dodajemy teraz. Całość gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu.

    Wszystko gotowe na konopną pizzę? 

    Blachę smarujemy oliwą lub po prostu kładziemy ciasto na papier do pieczenia. Smarujemy sosem, dodajemy składniki według upodobania. Szynka, ser mozzarella, salami, cokolwiek co nam przyjdzie do głowy. Pieczemy w 200 stopniach przez ok 10-15 minut, patrzymy czy ciasto odpowiednio zbrązowiało i składniki wyglądają ok. Wyciągamy i na konieeeeec możemy polać oliwą, która nam została lub posmarować sosem, który został. Obie opcje dodadzą kopa do pizzy.

    Smacznego!

     

     

    Komentarze do wpisu (0)

    [product category_id="13" slider="true" onlyAvailable="true" order="random"]
    [product show="promotion" slider="true" onlyAvailable="true" order="random"]
    Spis treści
    Blog kategorie
    do góry
    Sklep jest w trybie podglądu
    Pokaż pełną wersję strony
    Sklep internetowy Shoper Premium